maanantai 25. tammikuuta 2016

Minä ja kulttuuri

1. Kirjoita itsestäsi lukijana. Kerro, minkä verran olet lukenut ja minkälaista kirjallisuutta tai lehtiä tms. olet lukenut. Esittele lempikirjasi ja lempikirjailijasi tai suosikkilehtesi. Jos et lue tai olet lukenut paljon, voit pohtia syitä lukemattomuuteesi. Miksi lukeminen ei kiinnosta sinua?

Olen aina rakastanut lukemista ja olenkin elämäni aikana lukenut paljon kirjoja. Muistaakseni opin lukemaankin jo ennen esikoulua.

Yleisesti ottaen olen lukenut dekkareita ja fantasiakirjoja. Fantasiakirjat kiehtovat erityisesti sillä hahmot fantasiakirjoissa ovat usein kauniita, hurjia ja mielenkiintoisia. Erityisesti kirjat, joissa esiintyy lohikäärmeitä sekä muunlaisia öllimölliäisiä ovat olleet mieleeni lapsesta asti.
Muunlaiset kirjat ovat mielestäni olleet aina oikeastaan tylsiä, mutta nyt olen ruennut lukemaan myös dekkareita. 

Lempikirjojani/kirjasarjoja ovat ainakin John Verdonin kirjoittamat dekkarit sekä Yön talo - niminen kirjasarja.  
 
2. Minkälaista kulttuuria harrastat? Voit tutkia netistä kulttuurin määritelmän, jos kulttuuri-käsite on sinulle epäselvä. Esittele jokin lempikulttuurisi tuotos esim. lempielokuvasi tai lempimusiikkiasi.

Yleisesti ottaen en katso esim. suomalaisia elokuvia hirveästi, koska en pidä suomalaisten näyttelytavasta. Mielestäni ulkomaalaiset ihmiset näyttelevät luonnollisemmin kuin suomalaiset. On tietysti joitakin kotimaisia elokuvia, joista pidän, kuten Mielensäpahoittaja, Napapiirin sankarit sekä Sisko tahtoisin jäädä.
Tällä hetkellä minulla ei ole lempielokuvaa, mutta rakastan Marvelin elokuvia, sekä Harry Pottereita. Suosikkielokuviani ovat myös Tim Burtonin ohjaamat elokuvat (koska Helena Bonham Carter ja Johnny Depp). :)

 3. Esittele kaunokirjallisuuden lajit. 

Epiikka - Kertomakirjallisuus:
Epiikka on kertovaa kaunokirjallisuutta. Se voi olla runomuotoista tai suorasanaista. Epiikka jaetaan kolmeen eri alalajiin: eepos, romaani ja novelli. 

Eepoksesta hyvä esimerkki on Kalevala. Romaanit ja novellit ovat proosaa.

Draama - Näytelmäkirjallisuus:
Draama on saanut alkunsa uskonnollisista palvontamenoista. Sen selvimmät alalajit ovat tradegia, komedia ja farssi. Draamakirjallisuus on yleensä esitettävää ei niinkään luettavaa. Siinä tuodaan esiin henkilöiden luonteita ja tahdonilmaisua vuoropuhelun muodossa ja toiminnan avulla. Myös joidenkin elokuvien lajityyppiä voidaan nimittää draamaksi.


Lyriikka:
Lyriikka nimitys on tullut sanasta lyyra. Se sai alkunsa antiikin aikana, jolloin lyyralla säestettiin laulettuja runoja. Runojen keskeinen jako on perinteinen ja moderni lyriikka. Modernin runon kokonaisuus on harmoninen ja sillä on selkeä runomitta, loppusoinnut sekä selkeä säe- ja säkeistörakenne.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti